­

LE PUY-EN-VELAY

Een bezoek aan de stad Le Puy is zonder meer iets dat u moet overwegen. De stad heeft vele bezienswaardigheden, zoals het enorme Mariabeeld gemaakt van oude bronzen kanonnen uit de Krim-oorlog en in de kathedraal de "Zwarte Madonna".

Uitzicht op Puy-en-Velay

 

Place du Plot

 


Le Puy is een van de oudste plaatsen van Frankrijk als het gaat om Mariaverering, welke dateert uit de middeleeuwen. Le Puy is al lang een bedevaartsoord en daardoor ook een belangrijk startpunt voor pelgrimstochten naar Santiago de Compostella.
De grote en mooie kathedraal Notre Dame is een gebouw met gevels voorzien van mozaïekversieringen in gekleurde lava, het gebouw is opgenomen op de werelderfgoedlijst. Binnen in de kathedraal treft u de Zwarte Madonna aan en een interieur met duidelijke Byzantijnse invloeden.

Rocher Corneille

 

Panorama van Puy-en-Velay

 


Delen van het bisschoppelijk paleis kunt u in de omgeving van de kathedraal bekijken. Een vulkanische eruptiekegel met daar bovenop het standbeeld Notre-Dame de France (22,70m hoog) torent hoog boven de stad uit waardoor u een fantastisch uitzicht op Le Puy en de omgeving heeft.
Het gebied van Le Puy is van oorsprong vulkanisch zoals duidelijk te zien is aan de eruptiekegel met het standbeeld en aan de Rocher Corneille. Bovenop de Rocher de Corneille is de St-Michel d'Aiguilhe gebouwd. Een bezoek van de Romaanse Kapel uit de 10e eeuw vereist de beklimming van een trap met 268 treden.

De kathedraal en het standbeeld

 

Het standbeeld domineert de stad

 

Notre-Dame du France

 


Ziet u op tegen al deze beklimmingen dan kunt u natuurlijk ook gewoon de smalle straatjes van de stad zelf bezoeken. In rue Pannesac kunt u de financiële welstand van oude bewoners (handelaren) duidelijk zien aan hun renaissance huizen. Op Place du Plot vindt u felgekleurde huizen die de stad een bijzonder zuidelijk uiterlijk geven.

Centre ville

 

Centre ville in volle kleuren

 

 

Als u op de terugweg de moeite neemt om via de D590 naar Espaly-Saint-Marcel te rijden en daar de Rocher Saint-Joseph te beklimmen wordt u beloond met een fraai panorama van Le Puy en bezienswaardigheden die u misschien eerder heeft bezocht.
Op de website van Le Puy vindt u alle informatie over de stad, klik daarvoor op de volgende link    http://www.lepuyenvelay.fr/.

Rocher Saint-Joseph

 

Le Rocher Saint-Joseph avec chateau

 

Panorama vanaf Rocher Saint-Joseph

 

­